Arslan Edirne’de Aliya’nın Medeniyet Düşüncesi’ni Anlattı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Edirne Mimar Sinan Vakfı tarafından hazırlanan “Aliya İzzetbegoviç’i Anma Projesi Etkinlikleri” çerçevesinde düzenlenen ”Resim Sergisi ve Aliya Bir Medeniyetin Yeniden İnşaası Paneli”  23 Kasım 2021 Saat: 15.00’te Trakya Üniversitesi Rektörlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı. Anadolu Vakfı Başkanı Hayrullah Başer, Trakya Üniversitesi rektörü Prof. Erhan abakoğlu ve Bosna Hersek Büyükelçisi İdriz Alagiç’in açış konuşmalarından sonra panel başladı.

Dr. Osman Arslan: “Bilge Aliya, medeniyetimizde uyandırıcı etkisi olan öncü ve bilge bir liderdir.”

Panelistlerden ilk söz Dr. Osman Arslan’a verildi. Osman Arslan, “Aliya’nın Bilgeliği ve Değeri” hakkında yaptığı konuşmada öncelikle Kudüs’ün Haçlı orduları tarafından ilk işgal edilişi sonrasında, o zaman altı yaşında bir çocuk olan Selahaddin’e, Kudüs’ü fethedecek komutanlık ruhunu zerk eden, babası ve bir marangoz arasında geçen ibret verici bir olayı anlatarak başladı.

Osman Arslan sözlerine Aliya’nın ait olduğu medeniyeti unutmadan, bedeninde batıyı, ruhunda doğuyu sentezleyerek yaşadığını vurgulayarak devam etti ve Aliya’nın yaşadığı hayatın, çağımızda İslam’ı yaşamanın mümkün olduğunu kanıtlayan örnek bir hayat olduğunu dile getirdi.

İzzetbegoviç’in hayatındaki önemli anlardan bahsederek özgürlük, adalet ve medeniyet düşüncesini işleyen Arslan, şunları söyledi: “İzzetbegoviç’in İslam rönesansı, demokrasi ve çoğulculuk gibi mesajları 60’lı ve 70’li yıllardaki Müslümanlar için ağır gelmiştir. Fakat yazdıkları elli yıl sonra kabul gördü ve Aliya’nın haklılığı elli yıl sonra ortaya çıktı.”

Arslan konuşmasını, İzzetbegoviç’e halkının haklı olarak “Bilge Kral” dediğini ve bizim için de “medeniyetimizde uyandırıcı etkisi olan öncü ve bilge bir lider” olduğuna vurgu yaparak sonlandırdı.

Doç. Dr. Ömer Aksoy: “Boşnakların Türk milli kimliğinden bağımsız ele alınması tarihsel ve kültürel açıdan mümkün değildir.”

İkinci panelist Doç. Dr. Ömer Aksoy, ekrana görseller yansıtarak yaptığı konuşmasında Balkanlar ve Ortadoğu’daki etnik milliyetçilik ve yapı üzerinde durdu. Balkanların ve Ortadoğu’nun zor bir coğrafya olduğunu, Balkanlar’da Aliya İzzetbegoviç’in tüm zorluklara rağmen bütün dünyayı kendisine hayran bırakarak mücadelelerden zaferle çıkmayı başardığının altını çizdi. Aliya’dan sonra Balkanlarda özellikle de Bosna Hersek’te yaşanan siyasi olayları ele alan Aksoy, “Boşnakların Türk milli kimliğinden bağımsız ele alınması tarihsel ve kültürel açıdan mümkün değildir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Asım Yediyıldız: “Gençler, Aliya’yı bir rol model olarak örnek almalı.”

Üçüncü konuşmacı Prof. Dr. Asım Yediyıldız, Aliya İzzetbegoviç’in eğitim anlayışını vurgulayan ve özellikle gençlere yönelik, bilgi dolu olduğu kadar duygulu konuşmasında şunları söyledi: “Gençler, Aliya İzzetbegoviç’in fikirlerinden istifade etmeli ve onu kendilerine rol model almalıdırlar! Kimsenin tesirinde kalmadan, tıpkı değerleri ve düşünceleri uğruna hayatının bir kısmını zindanda geçiren Aliya gibi, hür iradeleri ile düşüncelerini ifade etmelidirler! Yediyıldız, tektip, standart, ezberci ve şabloncu eğitimlere karşı duran İzzetbegoviç’in insan varlığını çift yönlü anlamlandırdığından hareketle insanın nasıl eğitilmesi gerektiğine ilişkin fikirlerini işleyerek konuşmasını tamamladı.

Panelistlerin konuşmasından sonra toplu fotoğraf çekimi yapıldı ve program tamamlandı.

https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/aliya-izetbegovic-edirnede-duzenlenen-panelle-anildi/619d239f01a30a85d0d577d8

 

ROMANLARDA TEHCİRİN YOLCULUĞU

  • 2.1Bin Görüntülenme Sayısı

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar

  • 1.7Bin Görüntülenme Sayısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkımda
Hakkımda
Merhaba. Bu sayfalarda birlikte olmaktan son derece mutluyum. Hoş geldiniz. Hayat yolundayız. Her birimiz ayrı bir mecradan, farklı bir maceradan geliyoruz...

Site Toplam Ziyaretçi: 263

Son Yüklenenler

Paylaşımlarımdan Haberdar Olmak İster misiniz?