Kadir Gecesi’nde Değer İnsanı’na Yol Alalım

KADİR GECESİ’NDEN DEĞER İNSANINA

Zaman dairesinin Rahman’a en yakın diliminde, O’nun yakıcı aşkına benliğimizi teslim ettiğimiz zaman zirvelerindeyiz.

Bereketli zamanlarda, bire bin hasat alınan hayırlı günlerdeyiz. Ramazan’ı bu denli önemli kılan neden ‘Kadir Suresi’nde açıkça belirtilir: İçinde Kadir Gecesi’nin bulunması…

Kadir gecesi niçin o kadar değerlidir ki, ‘içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı’ kılıyor Ramazan’ın bir gecesini? Bin aydan üstün Yapıyorsa eğer, o gece önemlidir!

O gecenin hangi gece olduğunu yakaladınız mı, büyük bir manevi fırsat ele geçti demektir. O gece, 365 gün içinde hangi günün gecesiydi acaba?

BELİRSİZ KUTLU VAKİTLER

Bazı vakitler önemi işaret edilmiş ama zamanı söylenmemiş, belirsiz bırakılmıştır. Kur’an’da bahsedilen ‘orta namazı’ hangisidir, bilinmez beş vakit içinden. Cuma günlerinde olduğu söylenen duaların geri dönmediği ‘işrak vakti’ ne zamandır, bilinmez. Ecel vakti ne zamandır, kıyamet vakti ne zamandır, bilinmez. Bu belirsizlik; belli kiş kulları arayışa sevketmek, o vakti yakalamak için ibadet gayretine teşvik etmek, öte yandan, o saati yakalayıp gerisine aldırmamak gibi kolaycılıklardan da uzak tutmak için gizlenmiştir. İşte gizlenen vakitlerden birisi de kadir Gecesi’nin hangi gün olduğudur.

ZAMANI KUTLU KILAN TEK İHTİMAL KALIYOR

Ramazan’ın son on günü içindeki tek gecelerde aranacağı hususuna değinmeyeceğiz burada. Maksadımız, tam bu noktada dikkatimize sunulan müthiş bir mesajı alabilmemizdir.

Dikkat edelim; ay takviminde günler sabit durmaz, dolaşır. Ay Takvimine göre Kadir gecesi, Ramazan’la birlikte yazı, kışı, baharı dolaşır. Eğer Güneş yılı esas alınsaydı o bir gece sabitlenecekti; filan ayın filan günü gecesiydi diye… Aynı noel gibi, doğum günlerimiz gibi… O zaman ne olacaktı? O gece kutsanıp, geceden medet umulacak aşırılıklara gidilecekti. Hrıstiyanlar öyle yapmıyor mu? Adeta, insanların putlaşmasını kaldıran, sembollerin putlaşmasını engelleyen Mabud, bir vaktin, bir zaman biriminin kutsallaştırılmasının, yani putlaştırılmasının da böylece önüne geçiyor.

ÖNEMLİ OLANA DİKKAT

Bize lisan-ı hal ile deniyor ki; “bakın; gecenin kendisi önemli olsaydı, o vakti sabit bir gece olarak size bildirirdik. Fakat önemli olan gece değil, o geceye değeri veren olaydır, ‘ne olduğu’dur. Böylece  ‘zaman putlaştırması’nın önüne geçilmiştir. O geceyi takvimde gezdirerek Yüce Allah, ‘o gece’nin kendisinin dahi O gecede olan hadisenin önüne geçmesine mani oluyor!

Böylece Kadir Gecesi’ni kutlarken ‘O’ geceyi değil, ‘geceye manasını yükleyen değerli şeyi’ hatırlıyoruz: Kur’an’ı!..

KADİR GECESİNDEN DEĞER İNSANINA

“Kur’an nasıl bir değer ki indiği geceyi, içinde Kur’an olmayan kendisi gibi bin aylık geceden daha kıymetli, üstün kılıyor. “Kadir!” yani, değer, kıymet yüklüyor!

Ya bu değerler kitabı Kur’an, bir insanın hayatına inerse! O insanı içinde Kur’an değerleri olmayan kendisi gibi binlerce insandan üstün kılmaz mı? Kılmalı değil mi? Kadir insanı, değerler insanı, kıymetli insan yapmaz mı…

DEĞERLER KİTABI: KUR’AN

İşte Kadir Gecesi’nin işaret ettiği bir hakikate gözlerimizi açmak zamanıdır: Madem ki Ramazan’a kıymet veren Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde işaret ettiği gibi bir ‘değerler kitabı’ olarak sunuyor Rabbimiz; öyleyse şu soruyu sormalıyız: Kur’an hangi değerleri sunuyor insanlığa? Değerler kitabı Kur’an hangi değerleri getirmiştir?

ÖNCE SÖZ DÜZELECEK

Ne güzel buyuruyor yüce yaratan: “Cennette ne bir yalan ne de boş bir söz işitemezsiniz.”(Nebe,35) Cennette böyle davrananlar dünyada ne yapar? “Onlar, anlamsız, boş ve beyhude sözlerden yüz çevirirler.”(Müminun,3). Söz, faydayı istifadeye sunmuyorsa anlamsızdır. En büyük yanlışımız şudur: “Ben kendisine de söyledim” dedikten sonra bir kişi hakkında konuşmayı dedikodu, gıybet değil sanıyoruz. Halbuki tam tarif edilen gıybet de budur. Sözün uyandıracağı etkiyi dikkate almak önemli bir vasıftır. Bu bağlamda hanımlara da denir ki: “Kalpleri hastalıklı olanları heveslendirecek edalı söz söylemeyin, yerinde ve uygun söz söyleyin!”(Ahzab,32).

“Güzel sözün misali kökü sapasağlam, dalları göğe doğru uzanan, meyveleri sürekli yenen diri bir ağaç gibidir. Çirkin sözün misali ise köksüz, bütünüyle kararsız, dayanaksız, çürük bir ağaç gibidir.”(İbrahim 24-26) Konuştukça gelişmiyorsak, kaybediyorsak güzel söz söyleyemiyoruz demektir.

İnsanlar en çok kendi keyfiliğinden dolayı adaletten sapar. Adalet gibi sundukları şeyi aslında kendileri merkezli tasarlıyorlarsa bu sapmanın ta kendisidir. “Söz söylediğiniz zaman adil olunuz!”(En’am 152)

Söz üzerinde çok duruşumuz, değerlerimizi ağzımızdan çıkanlar belirlediği içindir. Hakkında konuştuğumuz kişi başkası değil aslında biziz. Kendimizi yansıtmış oluruz. Sözlerimiz amellerimize yansır çünkü: “Sağlam-doğru söz söyleyin. Ta ki Allah amellerinizi güzelleştirsin ve günahlarınızı bağışlasın.”(Ahzab,70) Bu bahiste herhalde son söz şu olmalıdır: Allah’a çağırandan daha güzel sözlü kimdir?(Fussilet,33)

DEĞERLER KİTABINA BAKIŞ

İslam’da helaller ve haramlar değerleri koruma ve geliştirme amaçlıdır. İnsanı daha kamil ve toplumu daha dengeli kılma amacına matuftur.

Ölçü ve terazi anlatılmış, ardından bir değer olarak vurgulanmıştır: “…işte iyi davranış böyledir!”

Ayıp yerlerinizi örtecek ve sizi süsleyecek elbiseler gönderdik, diyor ve ardından yine bir değer önermesi geliyor: “…Takva örtüsü ise bunlardan daha hayırlıdır.”(Araf,26).

Aile içi sürtüşme gerçeğini ele alıyor ve bir değerle bu sorunun aşılabileceğini gösteriyor: “Barış daha hayırlıdır.”(Maide,100)

İnsanların zalimliğe sapmamasını isterken değerlerin kaynağı da işaret edilmiştir: “Allah, kendi üzerine merhameti yazmıştır.”(En’am,13)

Bakınız, ölçüler hep değerlere bağlanarak anlamlandırılıyor…

KUR’AN’I YENİDEN OKUMAYA DAVET

İşte Kur’an’ın bu gözle yeniden okunmasını öneriyoruz.

 Kur’an’a değerler kitabı olarak bakalım. Bunun için Ramazan ve Kadir gecesi fırsatını başlangıç yapalım.

Kur’an’ın değerler hazinesini keşfe çıkalım: Sevgi, saygı, tevazu, vakar, cesaret, merhamet, adalet, doğruluk, dürüstlük… Kur’an’ın değerlerini hayatımızın ışığı yapalım.

Kadir (Değer) gecesi, değer insanı olmamıza vesile olsun. Değerler kitabı olması yönüyle de Kur’an’ın çağımızın dibe vuran ahlakının elinden tutması için bir vasıta olmaya çalışalım.

Değerler insanlığı kurtaracak tek yoldur.

Değerleri yaşayan ve yaşatanlara selam olsun!

Değerli insanlar, Müslümanlar, Kadir Gece’niz kutlu olsun!…

ROMANLARDA TEHCİRİN YOLCULUĞU

  • 1.3Bin Görüntülenme Sayısı

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar

  • 1.1Bin Görüntülenme Sayısı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkımda
Hakkımda
Merhaba. Bu sayfalarda birlikte olmaktan son derece mutluyum. Hoş geldiniz. Hayat yolundayız. Her birimiz ayrı bir mecradan, farklı bir maceradan geliyoruz...

Site Toplam Ziyaretçi: 1185515

Son Yüklenenler

Paylaşımlarımdan Haberdar Olmak İster misiniz?