Son Anket Sonucu: Açılıma Kaygılı Destek.
Yeni Anket Konusu: ‘2010’da Ekonomi’
Son anket konumuz, Hükümet tarafından yürütülen demokratik açılım çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?Sorusu idi.
Sitemizin ziyaretçisi dostlarımızın verdiği toplam 81 0yun dağılımı şöyle:
2 kişi, PKK ve Abdullah Öcalan’ın silah zoruyla alamadıklarını ellerimizle veriyoruz, yönünde görüş belirtmiş.
5 kişi, Türkiye’nin iç barışını sağlayacak ve birbirimizi öcü görmekten kurtaracak bir açılımdır, kanaatini belirtmiş.
24 kişi, Türkiye’nin dış güçlerin içimize ektiği ayrılıkçı tohumları kurutmak amacıyla attığı bu adım artık bağımsız ve güçlü bir Türkiye olma kararlılığının kanıtıdır, yönünde oy kullanmıştır.
50 kişi, ABD’nin Ortadoğu’daki yeni yapılanmasının gereği olarak Kuzey Irak’la bütünleşecek bir Kürdistan oluşumuna hizmettir, kararını belirtmiş.
Öyle görünüyor ki ziyaretçilerimiz arasında tek başına demokratik açılım olayından hareketle bu gelişmeleri ‘ihanet’ düzeyinde yorumlayan ya da ‘kurtuluş’ olarak gören yok denecek kadar azdır. Bu iki fanatik uçta sadece 7 oy toplanmış.
Öte yandan sitemizi ziyaret eden ve ankete oy kullananlar arasında sebep sonuç ilişkileri içerisinde demokratik açılım çalışmalarına anlam veren; yani analizci yaklaşım içinde bulunan konuklarımız 74 kişilik büyük çoğunluğu oluşturuyor.
Demokratik açılım çalışmalarına olumlu yaklaşan ve bu gelişmelerin Türkiye’nin bağımsızlaşarak güçlenmesinin başlangıcı olduğunu düşünenler, genel katılımcıların yüzde 31’ini oluşturuyor.
Buna karşın, demokratik açılımın tamamen Türk hükümetinin inisiyatifi olmayıp, ABD’nin Ortadoğu’daki hareket planı ile bağdaşan bir eylem planı olduğunu değerlendiren, yani eylemin kendisine değil, ama sonuçlarına olumsuz yaklaşan grup çoğunluktadır. Oy kullananların yüzde 69’u bu görüşteler.
Ergenekon Davası’na nasıl yaklaşıldığına dair anketimize verilen yanıtlarda da ortaya çıkan sonuçlar; ziyaretçilerimizden oy kullananların yüzde 70’inin, varsa hukuk dışı eylem içinde bulunan illegal bir yapılanmanın ortaya çıkartılmasını destekliyor, sürecin sabırla ve dikkatle izlenmesi gerektiğine inanıyor, ancak bu davanın hizmet edeceği amaca, yani sonuçlarına dair kaygılar taşıdıklarını ortaya koyuyordu.
Bu sonuçların, ziyaretçilerimizden oy kullananlar tarafından Türkiye’de yaşanan siyasal gelişmelerin temkinli, kaygılı ama genelde olumlu bir izlemeyle karşılandığı yorumlanabilir.
Yeni anket konumuz ise 2010 yılında Türkiye’de ekonomiye dair beklentinin ne olduğunu ortaya çıkartmaya yönelik.
Bir cevap yazın